Yöremizin başlıca geçim kaynağı Çay’ın çöpünden mangal kömürü ve elektrik enerji üretimi sağlayacak tesisin yapılacağı alanda ilk kazma vuruldu.
Rize Belediyesi tarafından projelendirilen, ilimizde gerek istihdama, gerekse Rize Belediyesine gelir anlamında önemli derecede katkı sağlamak adına Rize Organize Sanayi Bölgesinde yapımına başlanan Mangal Kömürü tesisinin inşaat çalışmaları başladı. Yapılacak olan tesis, Çay çöpünü işleyerek mangal kömürü haline dönüştürecek ve ayrıca dönüşüm sırasında elde edilen yağ oranı ile oluşacak olan gaz’dan elektrik enerjisi üretimi sağlanarak iki ayrı gelir elde edilecek.
Göreve geldiği günden bu yana bir yandan Belediyenin günlük çalışmalarının takibinin yanı sıra, Rize Belediyesi’nin gelirini arttıracak projelerin hayata geçirilmesi için çaba sarf eden Belediye Başkanı Rahmi Metin, tesisin kurulacağı alanda incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.
Belediye Başkanı Rahmi Metin incelemenin ardından yapmış olduğu açıklamada; “Bugün Rize Belediyesi için önemli bir gün ve ekibimizle birlikte Rize Organize Sanayi Bölgesinde mangal kömürü tesisini inşaat çalışmalarına start vermiş bulunmaktayız. Organize Sanayi Bölgemizde Rize Belediyesi adına RİBELKENT Şirketimiz 12 dönümlük bir arazi kiraladı. İnşaat alanımızda hem mangal kömürü hem de elektrik üretimi elde edebileceğimiz bir tesisi hayata geçirmek için çalışma başlattık. İlimizde bilindiği üzere Çaykur’un işlemiş olduğu yıllık çay üretiminden arta kalan Çay çöpünü, yapacağımız bu tesiste işleyerek mangal kömürü haline dönüştüreceğiz. Çaykur’la yıllık 10 bin ton çay çöpü alım anlaşması yaptık. Ayrıca bunun yanında yine aynı tesisimizde üretim aşamasında çay çöpünün içerisinden %16’lık bir oranda yağ çıktığı için oluşacak olan gaz’dan 0.8 MWth’lık elektrik üretimi elde edilecek. Bu sektörde Türkiye’nin büyük oranda yapmış olduğu ithalatın bir kısmını yerli ve milli olarak bu bölgede üretmiş olacağız. Bunu hem Çay’ımızın değerlendirilmesi, hem de Rize Belediyesine önemli bir gelir sağlamak adına yapıyoruz. Aynı zamanda bu gelir ilerleyen yıllarda vatandaşımıza da hizmet olarak geri dönecektir. Tesisimizi 5 ay gibi bir zaman dilimi içerisinde aktif hale getirmeyi hedefliyoruz” dedi.
ÜRETİLECEK MANGAL KÖMÜRÜNDE BAŞARILI SONUÇLAR ALDIK…
Belediye Başkanı Metin konuşmasında; “Tabi ki bu aşamaya gelene kadar biz bunun ön çalışması sırasında Ankara ve İstanbul’da belirli firmalara giderek kalori ölçümüyle birlikte çay çöpünden mangal kömürü yaptık. Rize’ye getirerek denedik ve akabinde şehrimizde bu işin içinde olan insanlarla görüştük. Ayrıca kömürü yaktık ürünleri üzerinde pişirdik baktık ki kokusu var mı ? veya her hangi bir sorun yaşanıyor mu ? bu manada araştırmalarımızı yaptık. Sadece laboratuar sonuçlarıyla kalmayarak uygulamasını da yaptık ve göründüğü üzere, gayet başarılı sonuçlar aldık ve akabinde bu çalışmayı başlattık” şeklinde ifadelere yer verdi.