11.01.2019 10:42
RİZE’DE SON 5 YIL İÇERİSİNDE ARAÇ VE YAYA TRAFİĞİNE YÖNELİK ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRDİ

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap’ın görevi devraldığı 5 yıl içerisinde araç ve yaya trafiği konusunda göstermiş olduğu hassasiyet çerçevesinde ilimizde cadde ve sokaklarda trafiğe katkı amaçlı önemli adımlar atıldı.

Geçtiğimiz günlerde Rize Belediyesinde görev yapan birim müdürleriyle bir araya gelerek, 5 yıl içerisinde yapılan çalışmaları değerlendiren Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, göreve geldiğinde Rize’de yaya ve araç trafiğiyle ilgili bir çok eksikliğin olduğunu ve imkanlar çerçevesinde bunları gidermeye çalıştığını, bu çerçevede şehirde yön tabelaları, yağmurlu havalarda vatandaşın bekleme yapabileceği duraklar, hız kesici kasis, yaya geçitleri, otopark sorunu gibi bir çok hizmeti şehre kazandırmaya çalıştıklarını ifade etti.

Başkan Kasap, “Belediye Başkanlığı görevini devraldığımda, şehirde özellikle trafik konusunda bir çok eksikliği fark ettik. Bu doğrultuda Rize Belediyesine Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü kurma kararı aldık ve bunu hayata geçirdik. Müdürlüğümüz bünyesinde şehrimizin trafik sorununu masaya yatırdık ve neler yapılabilir noktasında sürekli istişarelerde bulunduk.

RİZE KENT İÇİ ULAŞIM ANA PLANINI BAŞLATTIK

Ankara Gaz Üniversitesi ile imzalanan Rize Kent İçi Ulaşım Ana Planını doğrultusunda çalışmalar yürüttük. Belirli aralıklarda konunun uzmanlarıyla yapmış olduğumuz toplantılar, ilimizde yapılan gerekli incelemeler ve bunların neticesinde vatandaşlarımızın da beklentilerini dikkate alarak ortaya konulan veriler eşliğinde ne gerekiyorsa o yolda çalışmalarımızı hep birlikte yürüttük.



İŞE İLK OLARAK YÖN TABELALARI VE YAYA GEÇİTLERİNDEN BAŞLADIK

Şehrimizde yön tabelalarının ve yaya geçitlerinin olmayışı ilk dikkatimizi çekenlerden biri olmuştu. Hemen ekip arkadaşlarımızla bu yönde bir çalışma içerisinde girdik ve vatandaşımızı bilgilendirme amaçlı şehrimizde 750 adet trafik levhası yerleştirdik. Yayalarımızın kolay hareket edebilmeleri için yaya geçitleri ve ışık sistemini daha yaygın hale getirdik. Bu sayede ilimiz trafiğinde daha kurallı hareketler olmasına vesile olduk. Okul önlerinde gerekli trafik işaret levhaları yerleştirerek okul önlerimizi güvenli hale getirdik.


VANDAŞLARIMIZIN BEKLEME YAPABİLECEKLERİ DURAK YERLERİNİ OLUŞTURDUK

Çoğunlukla yağış alan ilimizde vatandaşlarımızın bekleme yapabilecekleri kapalı durakları belirli noktalara yerleştirerek bekleme yapılabilecek alanları oluşturduk. Oluşturulan bu alanların sayısını her geçen gün daha da arttırmak için çalışmalarımız devam etmektedir.


DAR ALANA SAHİP OLAN ŞEHRİMİZDE OTOPARK SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇALIŞTIK

Dar alana sahip olan şehrimizde en büyük sıkıntının park sorunu olduğunu ve vatandaşlarımızın bu yönde bir çalışma beklentisi içerisinde olduğunu fark ettik ve hemen harekete geçtik. Belediyemizin karşı tarafında sahil dolgu alanında 750 araç kapasiteli bir otopark yaptık. Buna paralel olarak çalışmaları hızla devam eden Meydan Projemizin altında 600 araç kapasiteli alternatif bir otopark daha yapıyoruz. Şehrimizde zaten mevcut parkomat sistemimiz var. Bütün bunları hepsini birleştirdiğimizde park sorununu önemli ölçüde rahatlatacağımızı düşünüyorum. Bu gibi çalışmalarımızın sayısı ileriye dönük ihtiyaca göre arttırılabilir.


 TOPLU TAŞIMA MERKEZİ İLE ŞEHİR MERKEZİNDEKİ KARGAŞAYI ÖNLEMEYİ AMAÇLIYORUZ

Özellikle şehir merkezi menderes bulvarı güzergahında mevcut dolmuş duraklarımızın yaratmış olduğu trafik sıkışıklığını sahil dolgu alanında oluşturmuş olduğumuz Toplu Taşıma Merkezi ile azda olsa rahatlatmayı düşünüyoruz. Bu manada sahil dolgu alanında inşa ettiğimiz Toplu Taşıma Merkezi 2 il, 11 ilçe, 12 mahalle ve 72 köy olmak üzere 97 hatta hizmet verecek. Yakın bir süre içerisinde mevcut duraklarımızın taşıma işlemini yapacağız. Bunun yanında menderes bulvarına yönelik trafik rahatlatma çalışmaları kapsamında yol genişletme çalışması yaptık. İleriki yıllarda gelecek yeni yönetiminde benzeri çalışmaları oldukça şehrimizin trafik sorununun çözüleceğine inanıyorum.


ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRMAK ADINA İKİ AYRI MİNİBÜS HATTINI BİRLEŞTİRDİK

2014 yılında Rize Belediyesine bağlanan Gündoğdu beldesinde hizmet veren minibüsleri 2016 yılında şehir içine hizmet veren minibüs kooperatifiyle birleştirerek şehrin doğusundan batı yakasına gidecek olan vatandaşlarımızın tek vasıta ile indi bindi yapmadan gideceği yere ulaşmasının önünü açtık.

MEVCUT TAKSİ SAYISINI AZALTMAK ADINA TAKSİ DOLMUŞ HATTINI HAYATA GEÇİRDİK

Şehrimizde oldukça fazla olan taksi sayısının bir kısmını 2 taksi tek dolmuş olarak birleştirerek taksi dolmuşu şehrimizde hayata geçirdik. Belirlediğimiz güzergahlarda hizmet vermeye başlayan taksi dolmuşları ile 140 ayrı taksiyi 70 taksi dolmuş sayısına düşürerek araç trafiğine azda olsa katkıda bulunduk. Kalan taksilerimizi ise şehrin farklı noktalarında depolama alanı oluşturarak tek çatı altında toplamayı hedefliyoruz. Bu çalışmadan vatandaşımız memnu kaldı. Temennimiz aynı birleşmenin şehir içi minibüslerinde yapılması ve otobüslere dönüştürülerek kartlı sistemin hayata geçmesidir. Bu tarz çalışmaların hem trafiğe hem de hat sahibi kişilere katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.


Soru ve Görüşleriniz