T.C.
RİZE BELEDİYESİ
HAL MÜDÜRLÜĞÜ
GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ
BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel
İlkeler
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı Rize Belediyesi Hal Müdürlüğü’nün görev, yetki ve
sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik Rize Belediyesi Hal Müdürlüğü’nün görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul
ve esaslarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu
Yönetmelik, Hal Müdürlüğünün Görev ve Çalışma esaslarını düzenlemek için; 13
Temmuz 2005 tarihinde Resmi Gazetede
yayımlanarak yürürlüğe giren, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15/b maddesine
dayanarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Belediye : Rize Belediyesi’ni,
b) Başkanlık : Rize Belediye Başkanlığı’nı,
c)
Başkan : Rize Belediye Başkanı’nı,
ç) Başkan Yardımcısı : Bağlı olunan Rize Belediye Başkan Yardımcısı’nı,
d) Meclis :
Rize Belediye Meclisi’ni,
e) Encümen
: Rize Belediye encümeni,
f) Müdürlük : Hal Müdürlüğü’nü,
g)
Müdür :
Hal Müdürü’nü,
ğ) Şef : Hal Müdürlüğü
Şefi’ni,
h) Personel : Hal Müdürlüğüne bağlı çalışanların tümünü,
ı) Yönetmelik : Hal Müdürlüğü Görev ve
Çalışma Yönetmeliği’ni
ifade eder.
Temel
İlkeler
MADDE 5
- (1) Rize Belediye Başkanlığı Hal Müdürlüğü tüm çalışmalarında;
a) Karar alma,
uygulama ve eylemlerde şeffaflık,
b) Hizmetlerin temin
ve sunumunda yerindelik ve ihtiyaca uygunluk,
c) Hesap
verebilirlik,
ç) Kurum içi yönetimde katılımcılık,
d) Uygulamalarda
adalet ve hizmette eşitlik,
e) Belediye
kaynaklarının kullanımında etkinlik ve verimlilik,
f) Hizmetlerde
geçici çözümler ve anlık kararlar yerine sürdürülebilirlik,
temel ilkelerini esas alır.
İKİNCİ BÖLÜM
Teşkilat Yapısı
Teşkilat Yapısı
MADDE 6-(1) Hal Müdürlüğü ;
a) Sebze ve Meyve
Toptancı Hali,
b) Su Ürünleri
Toptancı Hali,
alt birimlerinden
oluşur.
ÜÇÜNCÜ
BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Müdürlüğün görev,
yetki ve sorumlukları
MADDE 7 - (1) Hal
Müdürlüğü görev, yetki ve sorumlukları;
a) Toptancı
hallerindeki alım ve satımları kontrol etmek,
b) Sebze,
meyve ve su ürünleri ticaretinin kalite, standart ve sağlık kurallarına uygun
olarak serbest rekabet sistemi içerisinde yapılması sağlamak,
c) Tüketiciler
ile yaş sebze, meyve ve su ürünleri ticaretini meslek edinenlerin çıkarları
dengeli ve eşit şekilde korumak,
ç) Toptancı
hallerini modern ve çağdaş bir alt yapı sistemine kavuşturulmasını sağlamak,
d) Hal rüsumunun tam olarak, zamanında toplanması
için gerekli tedbirleri almak,
e) Kış ve yaz sezonlarına uygun olarak Toptancı
Hallerinin açılış ve kapanış saatlerini belirleyerek ilan etmek,
f) Satıcıların
faaliyetlerini denetleyerek her türlü tedbir almak,
g) Serbest
fiyat oluşumunu etkileyen hususları engellemek,
ğ) Sebze
ve meyve haline giriş yapan ürünlerin künyelerinin, su ürünleri haline giriş
yapan ürünlerin kime geldiğinin, fatura ve irsaliyesi ile hal giriş kapısında
kontrol edilmesini sağlamak,
h) Toptancı
hallerine ürün taşıyarak giriş-çıkış yapan
motorlu araçlardan Belediye meclisi tarafından belirlenen tarifeye göre ücret almak,
ı) İnsan
sağlığına zararlı olan su ürünlerinin ve gıda maddelerinin tutanak düzenlenerek
imha edilmesini sağlamak. İmha masraflarını komisyoncudan veya satıcıdan tahsil
etmek,
i) Belediye
mücavir alan sınırları içerisinde kentin giriş ve çıkışlarında tespit
edilen kontrol ve denetim noktalarında belirlenecek
programa uygun olarak sebze, meyve ve su ürünleri denetimlerini yapmak,
(j)
Müdürlük; Yukarıda sayılan görevler ile bağlı bulunulan Başkan Yardımcısı ve
Başkan tarafından verilen diğer tüm görevleri, kanunlar çerçevesinde gereken
özeni göstererek yerine getirmektir.
Müdür’ün görev, yetki ve
sorumlulukları
MADDE 8- (1) Hal Müdürü ;
a) Toptancı hallerinin idari işlerini ve
çalışmalarını düzenleyerek takibini sağlar,
b) Toptancı
hallerinin faaliyetleri, hesapları ve işlemleri ile personelin çalışmasını
denetleyerek, gerekli emir ve
talimatları verir,
c) Toptancı hallerinin çalışması, sorunları ve
ihtiyaçları hakkında rapor hazırlar ve başkanlık makamına sunar,
ç) Toptancı
hallerindeki faaliyetlere ilişkin ilgili Bakanlık ve diğer kurumlarca istenecek
raporların düzenlenmesini sağlar,
d) Toptancı hallerindeki işlemlerle ilgili kayıt ve
defterlerin tutulmasını, gerekli belgelerin düzenlenmesini ve bunların muhafazasını
sağlar,
e) Personelin yıllık izin planlamasını yapar,
f) Hal Kayıt Sistemi’nin kullanılmasına yönelik
yetkilendirme işlemini yapar,
g) Hal zabıtası tarafından yapılan
denetimlerin takip ve yürütülmesini sağlar,
ğ)
Başkan veya bağlı olduğu Başkan Yardımcısı tarafından verilen
diğer görevleri mevzuata uygun olarak yerine getirir.
Şef’in görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE
9- (1) Hal
Müdürlüğü Şef’i;
Müdür’ün talimatları doğrultusunda hal ile ilgili iş
ve işlemlerin mevzuata uygun olarak, tam ve zamanında yapılmasını sağlar.
Hal Zabıtası’nın görev , yetki ve sorumlulukları
MADDE 10-
(1) Hal Zabıtası ;
a) Belediye mücavir alan sınırları içerisinde
kentin giriş ve çıkışlarında tespit edilen
kontrol ve denetim noktalarında belirlenen programa uygun olarak sebze,
meyve ve su ürünleri denetimi yapar,
b) Hal yönetmeliği ve diğer ilgili
mevzuat hükümleri çerçevesinde hal içerisinde ve hal dışında gerekli
denetimleri yapar,
c) Hal içindeki
trafik düzenini ve güvenliğini sağlayıcı tedbirler alır.
Personel’in görev, yetki
ve sorumlulukları
MADDE
11- (1) Personel;
a) Demirbaş ile ilgili kayıtları tutar,
b)
Mal alım işlemlerini yürütür,
c) Hallerdeki işyerlerinin kira ve işyeri tahsis
ücretlerini tahakkuk eder,
ç)
Hal kayıt sistemine bildirim yapmak için doğrudan müdürlüğe başvuranların işlemleri yapılarak bildirim yapılmasını
sağlar,
d) Hallerdeki faaliyetlere ilişkin Bakanlıkça ve
diğer kurumlarca talep edilen raporları düzenler,
e) Gelen/giden evrakların takibini yapar,
f) Hallerde yapılan işlemlerle ilgili
kayıt ve defterleri tutar, gerekli belgeleri düzenleyip muhafaza eder,
g) Teminat işlemlerinin yapılmasını sağlar,
ğ) Sebze ve Meyve halinde bulunan işyerleri ile
burada faaliyet gösteren üretici, üretici örgütü, komisyoncu ve tüccarların her
birine ait bilgileri hal kayıt sistemine
kaydeder, kayıtlı bilgileri günceller, ilgili evrakları açılan dosyalarda
muhafaza eder,
h)
Hallerle alakalı diğer kurum ve kuruluşlardan talep edilen bilgi ve belgeleri
düzenler,
ı) Hallerdeki
giriş ve çıkış noktalarında mevzuat gereğince kontrolleri yapar,
i)
Tahsildar olarak görevlendirilen personel,
tahakkuk edilen kira , işyeri tahsis ücreti ve diğer ücretleri tahsil eder,
j) Su ürünleri halinde görevlendirilen su
ürünleri mühendisi mevzuat çerçevesinde denetim yapar,
k) Müdürlük makamınca verilen mevzuata uygun diğer iş ve
işlemlerin yürütülmesinden sorumludur.
Sebze
ve Meyve Hali’nin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 12 - (1) Sebze ve Meyve Hali’nin
görev,yetki ve sorumlulukları;
a) Halin çalışma dönemi veya günleri ile açılış
ve kapanış saatlerini belirlemek,
b) Ürünlerin temiz şartlarda satışa
sunulması için uygun çalışma ortamını oluşturmak,
alt yapı ve çevre düzenlemelerinin yapılmasını sağlamak,
c) Ürünlerin ticaretinin serbest rekabet şartları
içinde yapılmasını sağlamak, serbest rekabetin ortadan kaldırılmasına,
engellenmesine ve bozulmasına yönelik eylemleri önlemek için gereken tedbirleri
almak,
ç) Halde can ve mal güvenliğini koruyucu tedbirleri
almak, gerektiğinde itfaiye ve kolluk kuvvetlerinden yardım istemek,
d) Haldeki hizmet tesislerinin amaçlarına uygun
olarak kullanılmasına yönelik iş ve işlemlerin yürütülmesi sağlamak,
e) İşyerlerinin kiralanması, satışı ve devrine
ilişkin işlemler ile toptancı halindeki diğer yerlere ilişkin işlemler yürütmek,
f)
İşyeri kiralama veya satın alma talebinde
bulunanların beyan ettiği hususların doğruluğunu araştırmak,
g) İşyeri kiracılarından alınan teminatlara
ilişkin bilgileri kaydederek teminattan kesme ve ödemeye ilişkin Hal Hakem Heyeti
tarafından bildirilen veya mahkeme kararı gereğince öngörülen teminat iş ve işlemlerini
yürütmek,
ğ) İşyerleri
ile burada faaliyet gösteren üretici, üretici örgütü, komisyoncu ve tüccarlara ilişkin
bilgileri hal kayıt sistemine kaydetmek,
h) Hal
kayıt sistemine kayıt edilen bilgileri güncel tutmak,
ı) Hal’e gelen araçlarda bulunan ürünlerin hal
kayıt sisteminde, künye kontrolünü yapmak ve künye bilgilerinin doğruluğu takip
etmek, i)
Sebze
ve meyvenin cins, miktar ve fiyatları ile Bakanlıkça uygun görülen diğer bilgileri
elektronik ortamda tutmak, bu bilgilerden elde edilen verileri ilgili kurum ve
kuruluşlarla paylaşmak,
j) Hal
rüsumu işlemlerini yürütmek,
k) Mevzuat çerçevesinde, gerekli denetimleri yaparak
mevzuata aykırı eylemlerin tespit edilmesi halinde gerekli cezai müeyyideyi uygulamak
veya uygulatmak,
l) Hal’in faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin
mal alım iş ve işlemlerini ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütmek,
m) Halde faaliyet gösteren işyerleri ile ilgili,
24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu çerçevesinde gerekli
işlemleri yapmak,
n)
Hal’e ürün taşıyarak giriş-çıkış yapan
motorlu araçlardan Belediye meclisi tarafından belirlenen tarifeye göre ücret almak,
o) Hal içindeki trafik düzeni ve güvenliğini
sağlayıcı tedbirleri almak ve gerekli düzenlemeleri yapmak,
ö) Hal’in bulunduğu yerde, sebze ve meyvelerin
fiyatları ile ihracat potansiyelinin sağlıklı olarak belirlenmesi amacıyla
ilgili kuruluşlarla bilgi alışverişinde bulunmak ve işbirliği yapmaktır.
Su Ürünleri Hali’nin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 13- (1) Su Ürünleri Hali’nin görev,yetki ve
sorumlulukları;
a) Hal’e gelen
ürünün , Su Ürünleri Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliğine
uygun olarak belirlenen hijyen, kalite ve standartlarda, serbest rekabet
sistemi içerisinde satılmasını sağlamak,
b) Hal’de satış amaçlı iş yerlerinin % 30’u su ürünleri merkez
birlikleri, su ürünleri kooperatif birlikleri ve su ürünleri kooperatiflerine, %
20’si su ürünleri müstahsilleri, dernekleri, vakıfları ve bunların ticari
işletmelerine yer tahsisinde öncelik vermek,
c) Su ürünleri komisyoncuları, ihracatçı,
ithalatçı, balıkçı ve diğer gerçek ve tüzel kişilerin talepte bulunmaları ve su
ürünleri hal’inde boş yer olması durumunda mevzuatta belirlenen oranlar göz önüne alınarak yer
tahsislerinin Belediye encümenince yapılmasını sağlamak,
ç) Hal’e getirilerek
komisyoncular tarafından satışı yapılan su ürünlerinin satış anında, cinslerine
göre satılan ürün miktarı, fiyatı ve alıcısına ait kayıtları tutmak, Satış
sonrası komisyoncuların kestikleri satış faturalarıyla karşılaştırma yaparak
günlük satış miktarı ve satış tutarlarını komisyoncu bazında tespit etmek,
d) Hal’e
gelen ve satılan su ürünlerinin çeşitlerine göre, giren ve çıkan miktarlarının
kayıtlarını günlük, aylık ve yıllık olarak tutmak, e) Satış sonrası müzayede salonu ile hal
sahasının temizlik, bakım ve onarımlarını yapmak, f)
Ürün satışlarının toplam satış bedeli üzerinden alınan %2 hal rüsumunun tahakkukunu
yapmak ve tahsilatlarını takip etmek,
g) Hal’e ürün taşıyarak giriş-çıkış yapan
motorlu araçlardan Belediye meclisi tarafından belirlenen tarifeye göre ücret almak,
ğ) Su ürünleri
Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliğine aykırı hareket eden veya
yönetmelikte yer tahsisi ile ilgili olarak belirlenen koşulları kaybettikleri
sonradan anlaşılan komisyoncuların yer tahsislerinin Belediye encümenince iptal
edilmesi için gerekli işlemleri yapmaktır.
DÖRDÜNCÜ
BÖLÜM
İşbirliği
ve Koordinasyon
İş Birliği ve Koordinasyon
MADDE
14- (1) Hal Müdürlüğü belediyemizin
tüm birimleriyle birlikte , kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği ve
koordinasyon içinde çalışır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son
Hükümler
Yönetmelikte
hüküm bulunmayan haller
MADDE 15- (1) Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde yürürlükteki ilgili
mevzuat hükümlerine uyulur.
Yürürlük
MADDE
16- (1) Bu yönetmelik, Belediye
Meclisi’nin onayından itibaren yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE
17- (1) Bu yönetmelik hükümlerini Belediye Başkanı yürütür.